Algemeen

Ouders spelen een grote rol in de sportbeleving van hun kind: voor, tijdens en na de wedstrijd, èn thuis. Een ouder is een rolmodel voor het kind; als toeschouwer, supporter en natuurlijk ook opvoeder.

Iedereen heeft baat bij positieve betrokkenheid van ouders, niet alleen bij de eigen zoon of dochter en bij het team, ook bij de vereniging in zijn geheel. Ouders zijn vaak actief als vrijwilliger zoals coach, trainer, commissielid of bestuurder. Zij zijn dus een belangrijke factor in een bloeiend verenigingsleven. Een vereniging kan nu eenmaal niet bestaan zonder vrijwilligers.

Bij RKVV Bakhuizen doen we alles samen. Van ouders worden dus ook bepaalde dingen verwacht. Er wordt verwacht dat je bij uitwedstrijden volgens een opgesteld rijschema moet rijden, lukt dat niet, dan gaan we ervan uit dat je onderling met andere ouders ruilt. Je wast volgens een opgesteld schema de wedstrijdkleding. Eenmaal per jaar maak je samen met enkele andere ouders de kantine schoon en ook sta je eenmaal per jaar achter de bar tijdens wedstrijden van de jeugd.

Probeer een voorbeeld te zijn voor je kind. Stimuleer het goede, een leuke sfeer en spreek je uit tegen pesten of pest gedrag. Heb vertrouwen in leiders en trainers. Wees positief, het zijn vrijwilligers. Samen maken we de vereniging.

Praktische zaken

Aan het begin van het seizoen word je toegevoegd aan de team app groep. Hierin ontvang je informatie van leiders en trainers, zoals het wedstrijd- en rijschema en hoe spelers hun af moeten melden. Via deze app groep heb je snel contact met leiders, trainers en overige ouders. In de app groep zit ook een leeftijdscoordinator / jeugdbestuurslid, die je ook kunt benaderen mochten er bepaalde dingen spelen.

Zorg er verder voor dat kinderen op tijd aanwezig zijn en goed gekleed zijn. Voor de wedstrijd zijn er shirts beschikbaar van de club, spelers moeten wel zelf even voor blauwe voetbalsokken en een zwart broekje zorgen. Scheenbeschermers zijn zowel tijdens de wedstrijd als op de trainingen verplicht. Bij kou en regen is een waterafstotend, warm trainingspak echt nodig, soms moeten spelers even wachten op hun beurt tijdens de training. Bij temperaturen tegen het vriespunt zijn isolatie/thermo truien en handschoenen gewenst. Geef een handdoek en schone kleding mee, de kleedkamers zijn beschikbaar om te douchen en om te kleden.

Wedstrijdtips

Voor de wedstrijd
– Laat je kind duidelijk weten dat je trots bent, ongeacht de uitslag.
– Leg de nadruk op plezier beleven. Plezier en een sportieve wedstrijdmentaliteit kunnen leiden tot betere prestaties.
– Wens kinderen voor de wedstrijd en training veel plezier!
– Beloof je kind geen euro voor elk gescoord doelpunt.

Tijdens de wedstrijd
– Coach je kind niet tijdens de wedstrijd of training, daar zijn immers de trainer en coach voor. Laat ze lekker spelen en zelf ontdekken.
– Moedig sportief aan, en niet alleen je eigen kind maar ook de andere spelers.
– Ga niet bij het doel of naast de coach staan, maar blijf achter de railing.
– Laat je emoties niet de vrije loop, wees een voorbeeld voor de jeugd.
– Respecteer de beslissingen van de scheidsrechter.

Na de wedstrijd
– Stimuleer je kind de scheidsrechter en de tegenpartij te bedanken en of feliciteren.
– Toon waardering voor de manier waarop je kind heeft gevoetbald: enthousiast, met inzet en benoem niet alleen de prestatie of het resultaat.
– Vraag na de wedstrijd of training: ‘En... Heb je plezier gehad vandaag?’, ‘Wat heb je geleerd vandaag?’ of ‘Wat was de mooiste actie tijdens de wedstrijd?’ en vraag bij een overwinning dus niet meteen ‘Heb je ook gescoord?’. Plezier is immers het belangrijkste.
– Focus bij teleurstelling op dingen die goed zijn gegaan tijdens de wedstrijd of training.