Pupillen voetbal

Pupillen voetbal


Bij Bakhuizen willen we graag dat alle kinderen zorgeloos en met plezier kunnen trainen en spelen, op een leuke manier kennismaken met het voetbal, op een mooi complex en in een veilige en eerlijke omgeving.

Om hieraan te kunnen voldoen omarmen we de visie en richtlijnen van de KNVB:
  • Plezier is belangrijker dan resultaat
  • Gemengd voetbal en gelijke kansen
  • Positief sportklimaat
  • Veilige sportcultuur
Op deze pagina meer informatie hierover, tezamen met richtlijnen en tips voor begeleiders.


Gelijke kansen

Bij onze vereniging hebben niet de luxe om per generatie meerdere teams op de been te brengen, dit betekent dat er gemengd voetbal wordt gespeeld en dat teams dus niet worden ingedeeld op basis van sekse of niveau maar op basis van (voetbal)leeftijd. Dit heeft als voordeel dat kinderen samen met ‘gelijkgestemden’ spelen en dat is uiteindelijk goed voor hun ontwikkeling. Zo beleven alle spelers en speelsters plezier aan de sport en is iedereen in staat zijn of haar persoonlijke top te bereiken.

Voor meer informatie over gemengd voetbal en gelijke kansen, zie ook:

https://www.knvb.nl/assist-trainers/de-voetbalvisie-van-de-knvb/gelijke-kansen-en-gemengd-voetbal/verdieping-gelijke-kansen


Leeftijdsspecifieke kenmerken

Elk kind en dus ook elke jeugdspeler is uniek. Veel factoren spelen een rol in de ontwikkeling van jeugdspelers, waardoor deze nooit met een rechte lijn omhoog loopt. De verschillen tussen de jeugdspelers kunnen groter of juist kleiner worden met de tijd. Deze verschillen hebben gevolgen voor de wijze waarop de spelers het spel (kunnen) spelen, beleven en ook hoe ze zich gedragen.

Naast dat er individuele verschillen zijn, zijn er zeker ook overeenkomsten tussen jeugdspelers. Door goed naar de spelers te kijken en luisteren, ga je deze overeenkomsten ook herkennen. 

Bovenstaande is van groot belang voor begeleiders om te bepalen hoe te handelen. Van trainers en leiders verwachten we dan ook dat die de leeftijdsspecifieke kenmerken kennen:

https://rinus.knvb.nl/infopage/informatie/het-team/kenmerken-per-leeftijdscategorie


Op basis van deze kenmerken is ook de volgende informatie en tips uitgewerkt voor begeleiders en ouders:

- Algemene informatie (mini-)pupillen

- Begeleiding (mini-)pupillen

- Wedstrijdtips voor ouders

 

Positief sportcultuur

Plezier in sport is het fundament voor een leven lang sporten en bewegen. Winnen en verliezen horen bij de sport en dat kan leiden tot spanningen. Dit mag echter nooit ten koste gaan van het plezier van de sporter.

Om hierin te kunnen voorzien zijn we samen met trainers en leiders bezig met positief coachen en de vier inzichten van trainerschap. Verder bieden we alle begeleiders de e-learning ‘Een beetje opvoeder’ aan op kosten van de vereniging. Binnenkort starten we met een welkomstprogramma voor startende en vrijwillige trainers.

Aan de trainers van de junioren bieden we de cursus juniorentrainer aan, waar ook weer de kwaliteiten ‘structureren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen’ aan de basis staan.

Voor meer informatie zie:

https://www.rkvvbakhuizen.nl/425/positieve-sportcultuur/ 

https://rinus.knvb.nl/infopage/informatie/tip-van-rinus/hoe-ziet-positief-coachen-er-in-de-praktijk-uit

 

Veilig sportklimaat

Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Ongewenst of niet integer gedrag past niet binnen de sport, en daarmee ook niet binnen het voetbal. 

Er is een protocol ongewenst gedrag actief binnen onze vereniging, er is een gedragscode opgesteld voor alle leden, we maken afspraken met de spelers en we spreken elkaar erop aan of maken er melding van als er iets gebeurd.

Zie de volgende pagina’s voor meer informatie hierover:

https://www.rkvvbakhuizen.nl/451/algemeen/ 

https://www.knvb.nl/assist-bestuurders/incidenten/veilig-sportklimaat


Ontwikkelingen KNVB

Onder de noemer “Plezier is belangrijker dan resultaat” heeft de KNVB de afgelopen seizoenen de volgende wijzigingen doorgevoerd in de spelregels:

  • Uitslagen en standen worden niet meer gecommuniceerd richting de teams onder de 10 jaar
  • Met het 4-fase model is er snel herindeling van de competitie waardoor teams altijd op het juiste niveau spelen
  • Kleinere velden en kleinere teams zorgen voor meer balcontacten
  • Door de ballen in te trappen (in plaats van ingooien) is het spel sneller weer op gang, wat het spel en de ontwikkeling zal bevorderen

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!