Leiders

Leider/coach bij RKVV Bakhuizen

Aan de slag als coach

Start van het seizoen

Een nieuwe seizoen, spelers die er naar uit kijken en kader (trainers, leiders, bestuur) die hun weer moeten voorbereiden. Niet altijd makkelijk, soms een hele uitdaging. Maar het is fijn om weer los te kunnen, de jeugd te zien ontwikkelen en met een blij gezicht van de velden te zien verlaten.

Je hebt met de jeugdcommissie besproken welk team je gaat coachen. Allereerst maak je een groepsapp aan met alle spelers en/of ouders en de trainers. Stel jezelf even voor. Zijn er meerdere leiders in een team? Stem dan af wie wat gaat doen.

We vinden het belangrijk dat ouders betrokken worden en een aandeel leveren in de vrijwilligerstaken. Zodra de wedstrijden bekend zijn kun je dus aan de slag met het opstellen van een rijschema en wasschema. Om de beurt rijden de ouders naar de uitwedstrijden. Laat verder even op de groepsapp weten hoe je wilt dat de spelers zich afmelden en hoeveel minuten van te voren spelers aanwezig horen te zijn voor een wedstrijd.

In de week voor de eerste competitiewedstrijd wordt er een kick-off bijeenkomst georganiseerd door de jeugdcommissie. Je ontvangt dan de wedstrijdballen, wedstrijdkleding, een windjack en eventueel waterzak met bidons. Deze spullen dien je geduren het seizoen thuis zorgvuldig te bewaren. Ook ontvang je een sleutel van het complex waarmee je toegang hebt tot de kleedboxen.

Jeugdbeleid

Voor onze jeugdafdeling werken we met een jeugdbeleidsplan. Van trainers en leiders verwachten we dat ze het beleidsplan kennen en het zo goed mogelijk invulling proberen te geven. Onderdeel van het jeugdbeleidsplan zijn de leeftijdsspecifieke kenmerken die je als leider hoort te kennen.

De wedstrijden

Vooraf aan de wedstrijd zorg je dat je op tijd aanwezig bent en dat de spelers opgevangen worden. Vraag even of ze er zin in hebben en hoe ze hun voelen. Als iedereen aanwezig is kan er omgekleed worden, voor de meisjes is er een aparte kleedbox. Vraag hier bij uitwedstrijden ook even naar. Na het omkleden houd je een korte wedstrijdbespreking. Bij de jongste teams zijn dit voornamelijk aanmoedigende woorden, later worden dit meer tactische besprekingen. Ook vertel je alvast de opstelling waarmee wordt gestart.

Eenmaal op het veld ontvang je de tegenstander en spelbegeleider/scheidsrechter. Mochten beide teams enkele reservespelers hebben, overleg dan even of er met een extra speler gespeeld kan worden, zodat de kinderen zoveel mogelijk kunnen spelen en niet koud worden aan de kant van het veld. Na een warming-up kan de wedstrijd starten en probeer je vooral positief te coachen. Laat ze lekker spelen en zelf ontdekken en zorg dat iedereen evenveel speelt. Tijdens de time-out en in de rust geef je wat tactische aanwijzingen, benoem je wat er goed gaat en geef je concrete complimenten gericht op inzet in plaats van resultaat.

Na afloop van de wedstrijd overleg je even met de tegenstander en spelbegeleider of jullie nog penalties gaan nemen. Bedank daarna de tegenstander en spelbegeleider en zorg samen met de spelbegeleider dat de goals van de velden komen als er verder geen wedstrijden meer na jullie worden gespeeld. Hierbij kunnen ouders ook helpen. In de kleedbox vraag je de spelers even hoe ze het vonden gaan en wat jullie de volgende keer eventueel anders zouden kunnen doen. Na het douchen laten jullie de kleedbox netjes achter, de kinderen kunnen hierbij helpen. De uitslag geef je door in de Wedstrijdzaken app van de KNVB.

We vinden het belangrijk om zo nu en dan even contact met de trainer te zoeken. Stem af waarop getraind kan worden, bijvoorbeeld op verbeterpunten die je constateert tijdens de wedstrijd.

Begeleiding

Het coachen van een team betekent omgaan met kinderen (en vaak ook hun ouders), dit is niet altijd makkelijk. Misschien leven er vragen zoals: Hoe moet ik het met het keepen doen? Welke oefenvormen moet ik vooraf aan de wedstrijd organiseren? En: Waar moet ik me met mijn aanwijzingen op richten? Of: Wat als de wedstrijden op enig moment toch niet meer lekker lopen?

We snappen dat het coachen van een team soms een hele uitdaging is. Daarom bieden we begeleiding aan. Neem contact op met de voetbalkadercoach, die je antwoord kan geven op je vragen of mee kan kijken met een wedstrijd. Ook bieden we e-learnings en cursussen aan mocht daar interesse in zijn. Tweemaal per jaar is er kaderbijeenkomst waarin we interessante zaken bespreken en waar gespard kan worden met andere leiders.

Tips

- Een rijschema hoef je niet zelf te bedenken. Vraag de jeugdcommissie om een voorbeeld.
- Kijk bij uitwedstrijden even goed waar je naartoe moet op de Voetbal.nl app. Er komen zijn steeds meer verengingen met een samenwerkingsverband en die op wisselende locaties spelen.
- Als een wedstrijd wordt afgelast hoor je dit op de leider app. Hoor je niets, dan gaat het gewoon door. Een wedstrijd kan tot een uur van te voren worden afgelast. Mocht je zelf een wedstrijd willen afgelasten of verplaatsen, naam dan even contact op met de wedstrijdsecretaris of jeugdcommissie.
- Heb je een extra speler nodig omdat je te weinig spelers hebt voor een wedstrijd, regel dit dan altijd via de leider van het andere team. Deze bepaalt welke speler mee zou kunnen. In principe gaan spelers op toerbeurt mee, we willen voorkomen dat steeds dezelfde spelers mee gaan om andere spelers ook een kans te geven en om overbelasting te voorkomen.

Tenslotte

Schroom niet om iemand van de jeugdcommissie aan te schieten zodra je vragen hebt of als je graag bepaalde zaken verder uitgelegd zou willen hebben. Laat het ons ook weten als er problemen zijn of als je feedback of aanvullingen op het jeugdbeleidsplan hebt.

Bedankt voor jullie inzet en veel succes aankomend seizoen!

20230105_185435.jpg