Training verzorgen - RKVV Bakhuizen

Training verzorgen

Start van een nieuw seizoen

Een nieuwe seizoen, spelers die er naar uit kijken en kader (trainers, leiders, bestuur) die hun weer moeten voorbereiden. Niet altijd makkelijk, soms een hele uitdaging. Maar het is fijn om weer los te kunnen, de jeugd te zien ontwikkelen en met een blij gezicht van de velden te zien verlaten.

Op deze pagina voor trainers een aantal zaken die we vanuit beleid belangrijk vinden + wat tips en handvaten om goed voorbereid aan het seizoen te kunnen beginnen.

  

Jeugdbeleidsplan

Voor onze jeugdafdeling werken we volgens een jeugdbeleidsplan. Van trainers en leiders verwachten we dat ze het beleidsplan kennen en het op een zo goed mogelijk manier invulling proberen te geven. Onderdeel van het jeugdbeleidsplan zijn de leeftijdsspecifieke kenmerken die je als trainer en leider hoort te kennen.

Verder vind je in hoofdstuk 7 alles betreffende wat we belangrijk vinden op het vlak van training verzorgen. Je vindt er de doelstellingen per leeftijdscategorie en in de bijlage vind je een een overzicht van baltechnische vaardigheden die kinderen van een bepaalde leeftijd zouden moeten beheersen en waar dus op getraind kan worden.


Verzorgen van een training

Het samenstellen en verzorgen van een training is niet altijd makkelijk. Misschien leven er veel vragen zoals: Wat moeten de kinderen leren? En: Waar moet ik me met mijn aanwijzingen op richten? 

Zoals in paragraaf 7.2.5 van het jeugdbeleidsplan te lezen is kan de Rinus app gebruikt worden als middel voor het verzorgen van een kwalitatief goede training. In de app zijn losse oefeningen te vinden behorende bij een specifieke doelstelling (zoals aanvallen of verdedigen) maar ook volledige trainingen waarbij er een doorlopende lijn in de oefenstof zit. Binnen Rinus kun je naast de doelstelling ook filteren op leeftijd of type trainingsvorm.

Vanuit beleid vinden we het belangrijk dat er binnen de beperkte trainingstijd zoveel mogelijk oefenstof met de bal wordt uitgevoerd, dus ook tijdens warming-up (niet nodig voor de jongste jeugd) en startvormen, en dat oefenstof zoveel als mogelijk een wedstrijd-echt karakter hebben.

Tenslotte vinden we het belangrijk dat er een positieve sfeer is. Probeer dus positief te coachen en iedereen uit te dagen door het geven van complimenten en stellen van vragen, waardoor spelers gaan nadenken.

 Tips

1) Maak vooraf aan de eerste training goede team afspraken (iedereen helpt met opruimen, kleedkamers houden we netjes, als de trainer praat zijn de spelers stil, bij een fluitsignaal is iedereen binnen 5 seconden bij de trainer, bij het stop signaal blijft iedereen stil staan en luistert naar wat de trainer te vertellen heeft, je loopt niet van het veld af - even afkoelen kan altijd bij de container of een andere vaste plek op het veld, etc). 
2) Begin de training bij de jongste jeugd met met een instuif voetbalvorm of verzorg de hele training volgens het Play-Practice-Play model. Op deze manier zorg je voor een duidelijke structuur van de training en worden spelers optimaal uitgedaagd. Spelers die te vroeg zijn krijgen daarnaast extra speelminuten aangeboden.
3) Veldopbouw: werk van binnen naar buiten en met diverse kleur/grootte hoedjes. Zet je partijspel uit met (grote) oranje hoedjes en gebruik binnen dit veld (kleinere) hoedjes voor de andere vormen. Op die manier hoef je enkel hoedjes weg te halen, hoef je je niet te verplaatsen naar een ander deel van het veld en hoeft er niets omgebouwd te worden tijdens de training.
4) Maak vooraf aan de training een praatje met de spelers en vraag na afloop wat ze er van vonden.  Dit is erg waardevol, het leert hen na- en mee te denken en hiermee krijg je een goed beeld van wat ze leuk vinden.
5) Overleg frequent met leiders. Wat verdiend de aandacht? Waar moet op getraind worden? Maar vergeet niet dat het leerproces belangrijker is dan het resultaat. Geadviseerd wordt om de eerste weken van het seizoen te focussen op het verdedigen om er zo voor te zorgen dat er zo snel als mogelijk stabiliteit komt. Vanuit daar kan verder gekeken worden.
6) Zie voor meer suggesties, zoals "hoe ga je om met niveauverschil" en "hoe houd je de training op gang", de tips van Rinus.


Tenslotte

Vooraf aan het seizoen wordt er een kickoff georganiseerd waar uiteraard vragen gesteld kunnen worden. Schroom niet om iemand van het jeugdbestuur aan te schieten zodra je eerder vragen hebt of als je graag bepaalde zaken verder uitgelegd zou willen hebben. Laat het ons ook weten als je feedback of aanvullingen op het jeugdbeleidsplan hebt. 

Bedankt voor jullie inzet en veel succes aankomend seizoen!
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!